Als ik tijdschriften lees en iets leuks of inspirerends tegenkom schrijf ik dat vaak ergens op. Nu lees ik wat in die aantekeningen en zie dat ik uit het tijdschrift ‘Yoga’ de volgende quote heb opgeschreven: elke dag 2 x 11 minuten rusten.
Dat klinkt toch vrij gemakkelijk. 11 minuutjes, hoeveel minuten zitten er in een dag, 2 x 11 echt even rusten, dat zou toch te doen moeten zijn. En toch denk ik dat niet zo heel veel mensen dit doen. Ik ook niet.
Dit doet me ook denken aan wat ik jaren terug in ‘Gebruik je hersens’ van J.W. van den Brandhof las; elk uur 5 minuten rust maakt je veel productiever. Dat is dus ook een optie: elk uur vijf minuten rusten. Dat is wel meer dan 2 x 11 minuten…
En zo zullen er nog veel meer mensen met ideeën hierover zijn, maar waar het mij om gaat is: hoe is dat bij jou geregeld op een dag? Neem jij elke dag de tijd om te rusten? En hoe ziet dat rusten er dan uit?
Als je zoiets met jezelf afspreekt valt dat onder het kopje ‘goed voor jezelf zorgen’. Maar ik merk zelf dat het best lastig is om zoiets vast te houden. Zo ben ik in november een paar keer in de week eerder opgestaan om voordat het hele dagprogramma begon een korte wandeling te maken. Voor mij betekende dat concreet: opstaan voordat de rest van mijn gezin opstaat, een wandeling van een kwartier/20 min door de wijk waar in heel veel huizen het licht nog uit is en thuis komen met zuurstof in mijn lijf en een fris gevoel (het was toevallig wel droog op de dagen dat ik het heb gedaan). Het was heerlijk, het gaf me de hele dag het gevoel dat ik iedereen een beetje voor was, dat ik vòòr op schema was. En toch… nu doe ik het niet meer en ik vraag me af wanneer en waarom ik daar weer mee gestopt ben?
Oké, ik weet weer wat me te doen staat.